torsdag 31 mars 2016

Kikärtsröra med sting


Originalreceptet på det här goda kikärtsröran finns i en kokbok som heter 'Vegetariskt' av Katarina Nordgren och Tomas Södergren. I boken, som innehåller spännande recept från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal, kallas röran för Luis hummus. Eftersom jag ändrat ganska mycket i det ursprungliga receptet, och dessutom redan har en röra som kallas hummus här på bloggen, så har jag valt att kalla denna röra för kikärtsröra med sting.

Oavsett vad den kallas så passar den här smakrika kikärtsröran väldigt bra att ha som tillbehör på en buffé. Den är också jättegod att använda som fyllning i bakad potatis, som pålägg på en macka eller som dipp till grönsaker. Prova själv och se vad du tycker den passar till. 

Tips! Jag rekommenderar verkligen ett besök i Slottsträdgården Ulriksdal, som ligger strax norr om Stockholm i närheten av Solna. Vi har varit där några gånger och besökt det mysiga trädgårdscaféet, som ligger mitt inne i en utmärkt plantskola. I anslutning till plantskolan finns det dessutom jättefina odlade fält där du bland annat kan plocka och köpa grönsaker och snittblommor.

Kikärtsröra med sting
400 g kokta kikärtor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor. 
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad lime eller citron
1 tsk äppelcidervinäger
½ dl rapsolja
ca ½ dl vatten
½ dl hackad persilja
1 tsk curry  (jag har Santa Marias)
1 tsk paprikapulver 
½ tsk chilipulver
½ krm malen koriander
1 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk salt 

Gör så här:
Om du använder konserverade kikärtor blir det bäst resultat om du häller av dem i durkslag, sköljer dem under rinnande kallt vatten samt att de får rinna av ordentligt innan de används.

Lägg kikärtorna i en matberedare eller liknande med knivarna monterade. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt till en smet. Smaka av den och lägg över den i en plastlåda med lock. Ställ den i kylen i minst 3 timmar innan den ska ätas. Jag brukar göra röran dagen innan den ska serveras.

Det går att göra kikärtsröran för hand genom att mosa allt med en gaffel i en bunke, men det går snabbare och är enklare att använda en matberedare eller mixer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar