tisdag 22 mars 2016

Tekakor med havregryn


Det blir så gott att rosta bröd som innehåller gryn och frön. Jag tycker brödet smakar mycket mera då. Därför brukar jag ibland dela de här mjuka och goda tekakorna på mitten och sedan rosta dem en stund. Med lite smör, ost och marmelad passar de (vare sig de är rostade eller inte) ypperligt att servera som en härlig lyxfrukost efter en skön sovmorgon under den kommande långledigheten. 

Tekakor med havregryn
ca 18 - 20 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör  eller  margarin 
2 ½ dl havregryn
2 tsk salt
2 msk strösocker 
ca 12 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning

Gör så här: 
Lägg havregrynen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till ca 50 C. Häll blandningen på grynen i bunken och rör om ordentligt. Låt detta stå tills temperaturen sjunkit till 37 C. Smula då ner jästen i bunken och rör tills den lösts upp. Tillsätt saltet, sockret och vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en ca 1 ½ cm tjock rektangel. Ta ut runda tekakor, à ca 10 - 12 cm i diameter, med ett mått (jag använder en rund plasttratt). Lägg tekakorna på plåtarna. Nagga dem med en gaffel. Samla ihop den överblivna degen och kavla ut den en gång till och ta ut de sista tekakorna som ovan. Täck plåtarna med en kökshandduk och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda tekakorna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter, men passa dem noga för det kan skilja i tid mellan olika ugnar. Ta ut plåtarna. Ta loss tekakorna och låt dem kallna på galler under duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.