lördag 5 mars 2016

Leilas brownies med ljusa chokladpluppar


De här underbara brownisarna, efter ett recept av Leila Lindholm, är helt livsfarliga att baka, för de är nämligen så goda så att det är helt omöjligt att bara ta en bit. De har en helt perfekt len, silkesmjuk konsistens och en lagom stark chokladsmak. Jag älskar de här browniesarna och jag rekommenderar dig verkligen att prova att baka dem någon gång.

Min älskade make hittade på en (bra) ursäkt för hur han skulle kunna ta flera kakbitar utan att få dåligt samvete. Han menar att den första biten inte bör räknas alls för att den bara är ett smakprov. Nästa kakbit är ytterligare bara ett smakprov, som han bara äter för att bekräfta att den första biten verkligen var så god som han trodde. Den tredje kakbiten blir, enligt detta snedvridna tankesätt, den första bit som räknas. Vilket innebär att han i teorin bara har ätit en kakbit, för de andra två var ju bara nödvändiga smakbitar och räknas därför inte. Logiskt eller hur? 

Behöver jag ens säga att min man är en oöverträffad expert på att förklara bort sina negativa sidor, som till exempel sin dålig karaktär när det gäller godsaker. Han har dessutom tur som en tok, för han hör till den lyckosamma kategorin av människor som kan äta hur mycket som helst utan att det syns. 

Nu är det ju naturligtvis inte så att vi proppar i oss ofantliga mängder av godsaker varje dag (det mår ju ingen bra utav). För det mesta äter vi ganska sund mat och vi tränar regelbundet. Därför gör det inte så mycket om vi tar en kaka eller två eller tre någon gång då och då. Det vore väl tråkigt om hela ens tillvaron gick ut på att förneka sig själv att då och då få njuta lite av livets goda.

Leilas brownies
175 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 rumsvarma ägg
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
ca 100 g ljusa chokladpluppar eller grovt hackad ljus choklad 

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C och klä en form, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. 
Vispa smöret, sockret och sirapen med elvisp tills det blir ljust och luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjölet, kakaon och vaniljsockret. Vänd ner detta i smeten. Bred ut smeten i ett jämnt lager i formen. Fördela chokladen över hela ytan. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Håll koll så att inte chokladen bränns! Ta ut formen och låt den svalna. Ställ sedan formen i kylen i minst ett par timmar eller allra helst över natten. Skär kakan i rutor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.