lördag 12 mars 2016

Rågflingelimpa


Jag bakar oftast limpor i brödformar. Det är så smidigt och jag kan vara säker på att brödet håller formen och inte flyter ut åt alla håll och kanter. Eftersom jag har sex stycken brödformar och dessutom varmluftsugn kan jag baka dubbel sats, eller två olika sorters limpor på samma gång. Genom att göra på det viset så går det åt mindre tid till att vänta mellan olika jästider och gräddningstider, och som ett extra plus så sparar jag ju lite energi också genom att utnyttja ugnen effektivare. 

Den här lättbakade, goda och saftiga rågflingelimpan, som passar utmärkt att rosta, kommer jag absolut att baka fler gånger. Receptet hittade jag på nätet men jag kommer tyvärr inte ihåg exakt vart. 

Rågflingelimpa
3 st limpor
50g jäst
1 L vatten
1 msk salt
½ dl ljus sirap
3 msk matolja (jag tog rapsolja)
8 dl rågflingor
ca 18-20 dl vetemjöl
matfett till formarna

Gör så här:
Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja och salt. Rör om. Tillsätt rågflingorna och ha i lite av vetemjölet i taget tills det blir en smidig deg. Arbeta degen en stund. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en kökshandduk. Låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj formarna med matfettet och ställ undan dem så länge. Sätt ugnen på 200 C. 

Mjöla köksbänken och stjälp sedan ut degen på bänken. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma delarna till avlånga limpor och lägg dem i de smorda formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. 

Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna ur formarna och lägg dem på ett ugnsgaller eller bakgaller. Täck limporna med en kökshandduk och låt dem svalna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.