onsdag 30 mars 2016

Morotsbiffar och stuvade makaroner


De här smakrika och enkla morotsbiffarna serverade med krämiga stuvade makaroner faller under kategorin vegetarisk husmanskost. När jag planerar vad vi ska äta under veckan försöker jag att få till en bra balans mellan nya maträtter med lite mer krävande smaker och enklare maträtter med lite mer invanda smaker, som t.ex. denna rätt. Eftersom vi äter så pass varierat så är det faktiskt nästan lika spännande att äta vegetarisk husmanskost som det är att äta mer exotiska rätter från andra delar av världen. 

Morotsbiffar
ca 500 g fint riven morot
1 liten grovt riven gul lök
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ - 2 dl ströbröd
2 dl riven stark ost  (jag använde lagrad prästost)
1 tsk Trocomare örtsalt  eller  ½ - 1 tsk vanligt salt
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur morötterna med hjälp av händerna. Blanda morötterna med de övriga ingredienserna i en bunke. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter. Ta lite av blandningen i taget & forma till små biffar. Stek dem på båda sidor i lite olja på medelvärme tills de känns fasta, vilket tar ca 3 till 4 minuter per sida. 

Stuvade makaroner
5 dl vatten
1 tsk salt
ev. 1 msk smör
6 dl idealmakaroner
ca 1 L standardmjölk, 3 % fett
½ - 1 krm malen vitpeppar
ev. lite hackad persilja

Gör så här: 
Koka upp vatten, salt och ev. smör i en gryta. Tillsätt makaronerna och mjölken. Koka upp under omröring. Sänk värmen och småkoka utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då för det bränner lätt fast. Späd med mer mjölk om du tycker det blir för tjockt. Ha i vitpepparn och smaka av. Stäng av värmen. Lägg på ett lock på grytan och låt den stå kvar på värmen i några minuter. Dekorera gärna med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar