lördag 25 november 2017

Kryddig kaffekaka


Häromsistens kokade maken lite för mycket kaffe. Istället för att kasta bort det så använde jag det i denna kryddiga kaffekaka. Kakan blir saftig och god, trots att den inte innehåller några ägg och endast en liten mängd smör. Den mumsiga kakan påminner om en mjuk pepparkaka i smaken, så den kanske kan passa att baka nu när julen närmar sig. 

Kryddig kaffekaka
50 g smör + lite extra till att smöra formen med
3 dl färdigbryggt kaffe
3 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
2 tsk vanilj
1 dl russin
lite ströbröd till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Smöra och bröa en avlång brödform som rymmer ca 1 ½ liter. Smält smöret i en gryta. Ha i kaffet, sockret, kanelen och kryddnejlikan. Låt det koka i ca 3 minuter. Ta av grytan från värmen. Blanda mjölet, bakpulvret, kakaon, vaniljsockret och russinen i en bunke. Rör ner detta i grytan och blanda allt väl. Häll smeten i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Känn med en provsticka i mitten av kakan, den ska komma ut torr. Stjälp upp kakan på ett fat och låt den kallna under formen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.