onsdag 29 november 2017

Gotlandslimpa


I en gotlandslimpa ingår det en viss mängd skållat finmalt rågmjöl. Att skålla mjöl innebär att man häller kokande vätska på mjölet och sedan låter det stå tills det svalnat. Detta gör att brödet blir extra saftigt och hållbart. Gotlandslimpan är smaksatt med malet torkad pomeransskal (pomerans är en citrusfrukt), vilket ger brödet en speciell smak och karaktär. Kort och gott är detta en supergod, mjuk och saftig limpa, med smaker som jag tycker passar väldigt bra nu till jul. 

Gotlandslimpa
blir 2 runda limpor
Dag 1: 
9 dl finmalet rågmjöl
½ msk salt
½ msk ättikssprit, 12 %
7 ½ dl kokande vatten
Dag 2: 
50 g jäst 
½ dl ljummet vatten, ca 37 C varmt
ca ½ - 1 msk malet pomeransskal
½ dl mörk sirap
4 dl rågsikt
ca 4 - 5 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Kväll dag 1: blanda rågmjölet med saltet i en degbunke. Häll på vattnet och ättikan. Blanda allt ordentligt. Täck bunken med plastfolie eller lägg på ett lock. Låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Smula ner jästen i en skål. Häll på vattnet & vispa tills jästen lösts upp helt. Blanda detta med skållningen från dag 1. Tillsätt pomeransen, sirapen och rågsikten. Arbeta in vetemjölet tills du får en mjuka och smidig deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund (jag brukar arbeta in de sista deciliterna av mjölet när degen ligger på bänken). Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till runda fina limpor och lägg dem glest på plåten. Lägg på en brödduk och låt limporna jäsa i ca 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ungefär 20 minuter). Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 50 - 60 minuter, eller tills bröden är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna på ett brödgaller under en bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar