torsdag 30 november 2017

Vegetarisk thaisoppa med linser och morötter


När vi hade goda vänner på middagsbesök häromdagen bjöd jag på denna smarrig vegetarisk thaisoppa. Soppan, som är en av våra favoritsoppor, innehåller bland annat röda linser, morötter, kokosmjölk och grön currypasta. Vi käkade soppan med nybakade baguetter, med ost och paprika. Det var mycket mumsigt 😋. 

Detta är en kanongod, lättlagad och billig soppa som jag verkligen rekommenderar er att testa. Ni kan själva välja hur stark soppan ska vara genom att anpassa mängden currypasta, och val av sort, efter er egen smak. Receptet på soppan kommer från "Bönboken" (en bok om baljväxter), som jag lånade på biblioteken för många år sedan. Tyvärr kommer jag inte ihåg vad författaren heter. 

Vegetarisk thaisoppa med linser och morötter
ca 4 portioner
½ msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 300 g grovt rivna morötter (= ca 350 - 375 g oskalade morötter)
1 - 2 msk grön currypasta (jag föredrar Santa Marias men denna gång använde jag ICA:s, vilken är lite starkare)
8 dl vatten
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor burk)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl röda linser (torra)
2 - 3 torkade limeblad
1 citrongrässtjälk 
1 msk pressad lime
Salt efter smak

Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken, vitlöken och de rivna morötterna i grytan. Låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt currypastan och ingefäran och låt det steka, under omrörning, i ytterligare ca 2 - 3 minuter. Häll i vattnet och kokosmjölken i grytan, och smula ner buljongtärningarna. Låt det koka upp. Häll linserna i en trådsil eller ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av och ha sedan i dem i grytan. Krossa citrongrässtjälken genom att lägg den på en skärbräda och sedan banka på den med t.ex ett knivskaft tills stjälken spruckit lite och blivit lite plattare. Ha i stjälken och limebladen i grytan. Låt soppan koka upp igen. Sänk värmen under grytan, så att soppan bara småkokar, och lägg på ett lock. Låt soppan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills morötterna och linserna är så mjuka som du vill ha dem. Fiska upp citrongrässtjälken och limebladen och släng bort dem. Smaka av soppan med limesaften och salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar