lördag 4 november 2017

Philadelphiabullar


Vi har nyligen firat vår yngsta dotters födelsedag. Hon önskade sig ingen tårta till fikat utan hon ville istället ha saffranspäron (se här), vaniljglass och en god bulle. Jag fick välja vilken bulle jag skulle baka och valet föll på dessa lättbakade philadelphiabullar. Födelsedagsbarnet och de andra gästerna tyckte att de var supersmaskiga. Receptet kommer från en härlig matblogg som heter 'Kryddburken' (se här). I det receptet stod det att det skulle bli tjugo stora bullrutor, men jag valde att göra flera, något mindre, bullrutor istället.   

Philadelphiabullar
Hur många bullar det blir beror på hur du många och hur stora bullrutor du gör. Jag gjorde ca 36 stycken. 
Deg: 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 rumsvarmt ägg
ca 15 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Fyllning: 
100 - 200 g rumsvarm naturell philadelphiaost eller liknande färskost (Jag använde 200 g men jag har sett andra recept på dessa bullar och i dem används endast 100 g). 
150 g mjukt smör, rumsvarmt
2 msk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
Pensling och dekoration:
uppvispat ägg och pärlsocker

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och blanda det med mjölken. Värm detta till 37 C. Häll blandningen i bunken och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt sockret, saltet och ägget och rör om ordentligt. Arbeta in mjölet tills du får en smidig och klibbfri deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x40 cm, och lägg den i långpannan. Alternativt tryck ut degen direkt i långpannan med händerna. Gör fördjupningar med jämna mellanrum runt om i degen med hjälp av en mjölad tumme. Fördela fyllningen i hålen (enklast att göra med en tesked). Täck långpannan med en brödduk och låt bullen jäsa i ca 30 - 40 minuter. 

Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Pensla den färdigjästa bullen med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut långpannan och låt bullen kallna. Skär den sedan i så stora, och så många, rutor som du själv önskar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar