onsdag 22 november 2017

Danskt rågbröd med surdeg


Det här danska rågbrödet med surdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Brödet innehåller massor med nyttigheter som t.ex. rågkross, linfrön och solrosfrön. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra. Degen jäste upp som den skulle och konsistensen blev som förväntat. Kul att surdegen funkade även denna gång 😃. 

Jag har tagit receptet från 'Matklubben', men det kommer från början från den danska gastronomen och skribenten Camilla Plum.

Danskt rågbröd med surdeg
blir 2 limpor
ca 200 g aktiv surdeg gjord på grovt rågmjöl (se här)
7 dl vatten, ca 23 - 24 C varmt
350 g rågkross
1 dl linfrö
1 ½ dl solroskärnor
1 msk sirap
1 msk salt
275 g grovt rågmjöl
ca 300 g vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smörj 2 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Rör ihop alla ingredienser till degen i en stor bunke eller i en hushållsassistent. Fördela den lösa degen i formarna. Blöt ena handen med kallt vatten och släta till ytan. Ställ formarna i stora plastpåsar eller täck dem med en fuktig bakduk och ställ dem på en varm plats i minst 12 timmar, tills de har jäst upp så att de nästan når kanten av formen (jag ställde mina formar i skåpet ovanför kylen). 

Värm upp ugnen till 175 C. Gör 20 - 30 hål i bröden, ända ner till botten, med hjälp av en provsticka. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 70 - 80 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden ur ugnen. Lossa dem ur formarna och vira in dem i bakdukar. Lägg dem på ett brödgaller i ca 60 minuter. Täck dem med en plastpåse. Lägg dem sedan i plastpåsar (de ska fortfarande vara inlindade i bröddukar) och placera dem i kylen. Låt dem ligga och mogna i kylen i minst 1 dygn innan de skärs upp. Förvara brödet i kylen så att det håller sig mjukt och saftigt. Brödet går också att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar