måndag 13 november 2017

Allt i ett gratäng med bönor och vit sparris


Den här goda allt i ett gratängen med bönor och vit sparris är ett försök att göra något som liknar en fiskgratäng. Jag har tidigare gjort en liknande gratäng med kikärtor, champinjoner och färskost (se här). Denna gång tog jag dock en liten genväg och använde pulvermos istället för att göra eget potatismos. Gratängen blev jättegod och mycket mättande. 

Allt i ett gratäng med bönor och vit sparris
ca 4 portioner
1 liten burk vit sparris i bitar à ca 227 g, inklusive spadet (blir ca 1 dl spad)
ca 1½ dl grädde
1 ½ msk vetemjöl
salt och malen vitpeppar efter smak
ca 5 portioner tillagat tjockt pulvermos (jag använde Felix potatismos och blandade 8 dl hett vatten med ca 2 dl pulver)
1 ägg
ca 300 g kokta vita bönor (se här) alternativt ca 1 ½ tetra eller 1 ½ normalstor burk konserverade vita bönor (de bönor som blir över går att frysa in och använda vid ett senare tillfälle i t.ex. en soppa)
ca 1 dl riven lagrad ost
lite matfett till formen 

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form som rymmer ca 2 liter. Öppna sparrisburken och häll spadet i en kastrull. Vispa ihop det med mjölet och grädden. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen och låt såsen småkoka i ca 10 min. Rör om då och då. Ha i sparrisbitarna och låt såsen puttra i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ihop potatismoset. Låt det svalna en stund. Knäck ägget och rör ner det i moset. Klicka ut moset längs kanten i formen. Lägg bönorna i mitten av formen (om du använder konserverade bönor så ska de hällas av och gärna sköljas under rinnande kallt vatten innan de används). Häll på såsen. Se till att den rinner ner och blandas med bönorna. Strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter, eller tills osten och moset fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar