lördag 11 november 2017

Vegetarisk smörgåstårta med hönökaka, morotslax och ägg-caviartfyllning


I morgon är det fars dag och då kan det ju passa bra att bjuda på en smaskig vegetarisk smörgåstårta. Denna enkla variant är gjord med hembakade hönökakor som botten och har en smakrik fyllning innehållande bland annat gräddfil, ägg och caviart (vegetarisk ishavsrom). På toppen tronar det lite fräscha grönsaker ovanpå ett lager av härlig morotslax. Mums! 😋

Tips! Om du inte har tid och ork att baka egna hönökakor så kan du byta ut dem mot köpta. Fyllningen i receptet borde räcka till ca tre hönökakshalvor. 

Smörgåstårta med hönökaka, morotslax och ägg-caviartfyllning
räcker till ca 4 - 6 personer
3 hembakade hönökakor, à ca 22 cm i diameter (se här) alternativt 3 köpta hönökakshalvor
Morotslax efter smak (se här)
1 sats ägg-caviartröra (se recept längre ner)
Valfria grönsaker till dekorering t.ex. sallad, tomat, gurka, ärtskott, färsk sparris, rädisor
Citronskivor

Gör så här: 
Gör morotslaxen och fyllningen dagen innan smörgåstårtan ska monteras. Lägg 1 hönökaka på ett fat. Bred på ca 1/3 av fyllningen. Lägg på ytterligare 1 hönökaka och bred på ca 1/3 av fyllningen. Upprepa detta en sista gång med en 3:e hönökakshalva och det sista av fyllningen. Lägg på morotslax efter tycke och smak och toppa med citronskivor och valfria grönsaker. Täck tårtan med plastfolie och ställ den kallt. Smörgåstårtan blir godast om den görs dagen innan den ska serveras.   

Ägg-caviartfyllning
4 stora eller 6 mellanstora ägg
3 dl gräddfil, crème fraiche eller avrunnen fil (se här)
ca 2 msk majonäs
1 liten burk caviart (vegetarisk rom som brukar finnas bland den vanliga ishavsromen i välsorterade matbutiker)
½ liten rödlök
2 - 3 msk hackad dill, färsk eller fryst
citronpeppar eller salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Blanda gräddfil, crème fraiche eller avrunnen fil med majonäsen och caviarten i en bunke. Skala och finhacka rödlöken. Ha i den i bunken. Ställ undan röran i kylen så länge. Hårdkoka äggen (det brukar ta ungefär 8 - 10 minuter). Spola de färdigkokta äggen under kallt vatten och låt dem sedan ligga i kallt vattnen tills de kallnat. Skala äggen och hacka dem. Blanda ner dem i bunken. Ha i dillen och smaka av med citronpeppar eller salt och svartpeppar. Förvara röran i kylen tills den ska användas. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar