onsdag 15 november 2017

Rågsiktslimpor med surdeg


För att vara ett surdegsbröd är dessa limpor lätta att lyckas med eftersom det ingår lite jäst i receptet. Limporna har en lätt underton av surdegen, men de har inte samma syrlighet och karaktär som ett "äkta" surdegsbröd, bakat enbart med surdeg som jäsmedel, utan de smakar mer som en extra saftig, mjuk och god vanlig limpa. Ett helt perfekt bröd till frukosten eller till en värmande soppa. 

Rågsiktslimpor med surdeg
blir 3 limpor
Dag 1 (skållning): 
5 dl rågsikt
5 dl kokande vatten
Dag 2:
skållningen från dag 1
25 g jäst
4 dl vatten
2 dl aktiv rågsurdeg (se recept här
½ dl sirap
25 g smält smör eller margarin + lite extra till formarna
1 msk salt
ca 18 - 20 dl rågsikt + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda mjölet, till skållningen, med det kokande vattnet i en en degbunke. Se till att det blir väl blandat. Lägg på ett lock eller täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37 C. Häll 1 dl av vattnet i skålen och vispa tills jästen lösts upp helt. Blanda detta och resten av vattnet med skållningen från dag 1. Tillsätt surdeg, sirap, smör och salt. Arbeta in rågsikten, lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter.  

Smöra 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 - 60 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar