onsdag 8 november 2017

Anettes runda bröd


Jag älskar bröd i alla dess former men mitt hjärta slår lite extra hårt för den typen av bröd som kallas bondbröd eller lantbröd. Till den kategorin hör detta otroligt mumsiga runda bröd som smakade fantastiskt gott med lite smör, ost och paprika. Mums! 😋. Brödet höll sig mjukt och fint även efter att ha legat några dagar. Jag frös in de bröd som vi inte åt upp direkt. Receptet nedan är min version av originalreceptet som kommer från matklubben.net 

Anettes runda bröd
blir 3 runda bröd
25 g jäst
8 dl mjölk
1 dl fil
1 msk salt
8 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Blanda 1 dl av mjölken med filen i en degbunke. Smula ner jästen. Vispa eller rör tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av mjölken och saltet. Blanda allt ordentligt. Ha i rågsikten och arbeta in vetemjöl tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 - 3 timmar, eller tills degen jäst till ungefär dubbel storlek.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till runda bröd och lägg dem glest på plåten. Skär 3 snitt i ytan på varje bröd med en vass kniv. Låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 1 - 2 timmar. Värm upp ugnen till 200 C (det tar ca 30 min). Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 45 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna på ett brödgaller.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar