lördag 7 april 2018

Deep dish pizza


Deep dish pizza är en kanongod, lite annorlunda, pizza som gräddas i en form istället för på en plåt. Den här typen av pizza kommer ursprungligen från Chicago. Pizzan har en tjock botten och tjocka kanter, och dessutom läggs osten under tomatsåsen 😲. Det ska egentligen vara lite riven parmesan på toppen också, men det hade vi ingen hemma så jag fick strunta i att ha på det på min variant. Vi käkade pizzan med vår gamla vanliga pizzasallad (se här). Det var mycket smarrigt 😋. 

Receptet på degen kommer från en trevlig och innehållsrik amerikansk blogg som heter ' Sallys baking addiction' (se här). 

Deep dish pizza
blir 2 pizzor à ca 22 cm i diameter
Deg: 
8 ½ - 10 dl vetemjöl 
1 ½ dl finmalet majsmjöl
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 pkt torrjäst à ca 12 g
5 dl vatten ca 40 C varmt
50 g smält smör + 50 g rumsvarmt smör
Sås: 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk mörk balsamicovinäger
2 tsk strösocker
500 g passerade tomater
1 dl vatten
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
1 lagerblad
Övrigt: 
ca 300 - 400 g riven mozzarella
ca 4 msk riven parmesan
lite olivolja till degkanterna
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Blanda 7 ½ dl av vetemjölet med majsmjölet, sockret, saltet och torrjästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och det smälta smöret. Blanda allt väl till en lös deg. Arbeta in resten av mjölet, lite i  taget tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en lätt mjölad arbetsyta och arbeta den kraftigt i ca 10 minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och Låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en rektangel à ca 30 x 40 cm. Bred på det rumstempererade smöret över hela ytan. Rulla ihop degen från kortsidan till en rulle. Dela den på mitten så det blir två lika stora delar. Forma lite snabbt ihop dem till bollar och lägg dem var för sig i smorda plastbunkar. Täck bunkarna med plastfolie och ställ dem i kylen i ca 1 timme. 

Koka under tiden ihop tomatsåsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och låt den steka på låg värme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och tomatpurén och låt det steka, under omrörning, i ytterligare ca 1-2 minuter. Tillsätt balsamicovinägern och sockret och låt vinägern koka in och sockret smälta. Ha i tomaterna, vattnet, saltet, svartpepparn, de torkade örterna och lagerbladet. Låt såsen koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen och lägg på ett lock. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Smaka av såsen och ta av den från värmen. Ta ur lagerbladet och kasta bort det. (Du kan mixa såsen om du inte vill att lökbitarna ska märkas). 

Värm upp ugnen till 225 C (det tar ca 30 minuter) och smöra två springformar, à ca 22 cm i diameter, med lite matfett. 

Ta fram en degboll i taget. Ha upp den på en lätt mjölad arbetsyta och kavla ut den till en cirkel som mäter ca 30 cm i diameter. Lägg den i en av formarna. Den ska komma ända upp till kanten av formen. Upprepa detta med nästa degbit. Fördela den rivna osten i botten av formarna och fördela tomatsåsen ovanpå osten. Avsluta med att strö på lite riven parmesan. Pensla degkanten med lite olivolja. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 30 minuter (jag mätte temperaturen i den tjockaste delen av degen, den är färdiggräddad när den är ca 96 - 98 C). Ta ut formarna ur ugnen. Öppna dem lite försiktigt. Låt pizzorna stå i ca 5 minuter innan du skär i dem. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.