Den här såsen var, trots sitt enkla innehåll, riktigt smarrig. I originalreceptet, som kommer ifrån ica.se, skulle såsen smaksättas med sambal oelek, men eftersom jag ville vara lite mer äventyrlig så tog jag chipotlepaste i stället. Det blev kanonbra. Chipotlen gav en alldeles lagom het och lätt rökt smak åt såsen. Vi käkade den mumsiga såsen med kokt pasta och lite riven ost. God och enkel vegetarisk vardagsmat 😋.
Pastasås med morötter, purjolök och chiopotle
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
ca 375 - 400 g morötter
ca 175 g purjolök
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk örtsalt (jag använde Trocomare)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 msk chipotlepaste (brukar gå att hitta bland Tex-Mex varorna i matbutiken)
1 - 1 ½ dl vatten
2 dl crème fraiche
Gör så här:
Skala och grovriv morötterna. Skölj purjolöken och skär den i tunna strimlor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, gärna en med lite högre kant och tillhörande lock. Ha i morötterna och purjolöken och låt det steka på svag till medelstark värme i ca 15 minuter. Rör om då och då. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den i stekpannan och låt den steka med i ca 2 minuter. Tillsätt örtsalt, svartpeppar och chipotle. Häll i vattnet och lägg på ett lock. Låt såsen småkoka i ca 5 - 10 minuter, eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Rör ner crème fraichen och låt såsen puttra på svag värme i ytterligare ca 3 - 4 minuter. Smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.