lördag 28 april 2018

Grahamslimpor


Receptet på dessa lättbakade, goda grahamslimpor kommer från 'Vår kokbok'. I degen ingår det mjölk, men eftersom vi hade slut på mjölk så bytte jag ut den mot vatten och mjölkpulver istället. Det gick jättebra. Limporna blev saftiga, mjuka och fina och de passade väldigt bra att rosta 👍. 

Grahamslimpor
2 stycken
50 g smör eller margarin + lite extra till formarna
5 dl mjölk alternativt  4 dl vatten + 1 dl mjölkpulver 
50 g jäst
2 msk honung 
1 ½ tsk salt
8 dl grahamsmjöl (ca 500 g)
ca 5 - 6 dl vetemjöl (ca 325 g)

Gör så här: 
Smält smöret och blanda det med mjölken (eller vattnet och mjölkpulvret). Värm blandningen till 37 C. Häll blandningen i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt saltet och honungen. Rör om. Ha i grahamsmjölet och arbeta in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Smöra 2 limpformar à ca 1 ½ liter med lite matfett, eller klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna eller på plåten. Ett tips för att få högre limpor är att först platta ut degbitarna till rektanglar och sedan rulla ihop dem och lägga dem med skarven nedåt i formen eller på plåten. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar