torsdag 5 april 2018

Vegetarisk ärtsoppa


Ärtsoppa är en sådan där maträtt som en del människor kan ha lite svårt för. Jag och maken har alltid gillat ärtsoppa medan våra barn inte riktigt har varit lika förtjusta. Nu för tiden är ju detta inget större problem eftersom barnen är utflugna och det bara är jag och maken som ska käka. Ingen av oss har dock någonsin gillat de små feta fläskbitarna, som oftast brukar simma runt i en ärtsoppa, så jag har alltid lagat denna vegetarisk variant (även på den tiden då vi åt kött). Ett måste för mig är att smaksätta soppan med timjan och mejram, och dessutom ha i en rejäl klick senap i sopptallriken. Knäckemacka med ost är ett annat klassiskt tillbehör. God och billig vegetarisk husmanskost 👍😋

Tips! Soppan går alldeles utmärkt att frysa in. 

Vegetarisk ärtsoppa 
(receptet kommer från Vår Kok Bok)
ca 6 - 8 portioner
500 g torkade gula ärtor
vatten till blötläggning och kokning
2 gula lökar
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
½ - 1 tsk torkad timjan 
½ - 1 tsk torkad mejram
salt och peppar, efter smak

Gör så här: 
Lägg ärtorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vetten så att det täcker plus lite till. Låt ärtorna stå och svälla i ca 10 - 12 timmar (jag brukar låt dem stå i kylen över natten). 

Häll av blötläggningsvattnet och skölj av ärtorna igen. Lägg dem i en stor gryta. Häll i 15 dl vatten. Låt det koka upp. Skumma ytan = ta bort det skum och eventuella skal som flyter på ytan. Skala och grovhacka lökarna och ha i dem i grytan. Tillsätt också buljongtärningarna och örterna. Låt sedan soppan koka på svag värme i ca 60 - 90 minuter, eller tills ärtorna är så mjuka och mosiga som du vill ha dem. Rör om i botten då och då så att det inte kokar fast. Smaka av soppan med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar