måndag 30 april 2018

Raggmunk i långpannan


Som jag nämnt flera gånger tidigare så är inte pannkakor någon favorit här i vårt hus. Trots detta så dyker det ändå upp enstaka pannkaksvarianter lite då och då på vårt matbord. Denna gång inspirerades jag av ett recept på raggmunk i långpannan, från boken 'Mera vego' av Sara Ask och Lisa Bjärbo, och hade i riven potatis i pannkakssmeten. Båda jag och maken tyckte att det var en av de godaste ugnspannkakor vi någonsin ätit (du hittar en annan mumsig variant om du klickar här). Vi käkade den smarriga raggmunken med en klick lingonsylt samt våra vanliga salladstillbehör. 

Raggmunk i långpannan
3 - 4 portioner
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl standardmjölk
4 ägg
6 normalstora potatisar av mjölig sort (ca 500 g)
1 msk smält smör till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä en mindre långpanna, ca 25 x 35 cm, med ett bakplåtspapper. Smörj papperet med smöret. 

Blanda mjölet med saltet i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa slätt. Knäck ner äggen i bunken och blanda ihop allt till en smet. Skala potatisarna och grovriv dem. Krama ur vätskan och rör ner den urkramade rivna potatisen i smeten. Häll smeten i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 - 45 minuter. Tryck ner pannkakan efter en stund om den blåser upp (den har nämligen en tendens att göra det). Pannkakan är klar när smeten stelnat ordentligt i mitten och ytan fått fin färg. Täck formen med en tom plåt om ytan blir mörk innan pannkakan är färdiggräddad. Ta ut formen och låt pannkakan vila en stund innan du skär den i bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar