lördag 16 juni 2018

Kladdig rabarberkaka


Denna mycket smaskiga rabarberkaka var superenkel att röra ihop. Kakan blev härligt kladdig i mitten. Den stelnade dock och blev enklare att skära efter att den fått stå i kylen i några timmar. Kakan smakade underbart gott tillsammans med en klick vaniljglass. Mums! 😋

Obs! Jag valde att grädda min kaka i en porslinsform som mätte ca 22 cm i diameter. Om du väljer att grädda din kaka i en plåtform istället kan du behöva minska gräddningstiden med ca 5 - 10 minuter, eftersom plåt leder värmen bättre än porslin. Kakan ska tas ut ur ugnen medan den fortfarande är lite kladdig i mitten. 

Kladdig rabarberkaka
150 g smör + lite extra till formen
2 ½ dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
250 - 300 g rabarber skuren i små bitar
2 - 3 msk råsocker strö (kan bytas mot strösocker)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och smörj en rund pajform eller en springform, som mäter ca 22 - 24 cm i diameter, med lite matfett. Smält smöret i en gryta. Ta av grytan från värmen och rör ner strösockret. Tillsätt sedan vaniljsockret och knäck ner äggen. Rör om. Vänd ner mjölet och blanda allt till en slät smet. Häll smeten i formen. Blanda rabarberbitarna med råsockret och strö dem över kakan i ett jämnt lager. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen i minst 2 - 3 timmar (om den får stå i kylen tills nästa dag så blir den enklare att skära). Pudra ev. lite florsocker ovanpå kakan vid servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar