lördag 2 juni 2018

Piroger med keso och halloumi


Jag bakade dessa mumsiga ostfyllda piroger för att lägga i frysen så att vi ska kunna ha med dem som matsäck när vi åker på våra små sommarutflykter. Tyvärr har jag inte skrivit upp vart jag fått tag i detta recept, men all heder åt receptmakaren för pirogerna var verkligen supergoda 😋.

Ostpiroger med keso och halloumi
blir 10 stycken
Deg: 
50 g jäst
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1 rumsvarmt ägg
1 tsk salt
ca 11 - 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
Fyllning: 
500 g keso
200 g halloumi
1 äggula
2 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitlökspulver
ca 1 ½ tsk torkad oregano
Pensling: 
1 uppvispat ägg
Några matskedar sesamfrön

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen, och blanda det med mjölken. Värm blandningen till 37 C. Häll sedan blandningen i bunken. Rör eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt ägget och saltet. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills till får en smidig klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. forma den till en boll och lägg sedan tillbaka den i bunken igen. täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. Börja med fyllningen under tiden. 

Placera ett durkslag i en bunke, utan att det nuddar bunkens botten. Lägg en ren bit lakansväv eller kökshandduk (OBS! parfymfri!) i durkslaget. Häll i keson och låt den stå och rinna av i ca 30 minuter. Grovriv halloumin och lägg den i en bunke. Tillsätt den avrunna keson och resten av ingredienserna. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 10 lika stora bitar (jag vägde min deg, delade bruttovikten i 10 och vägde sedan upp 10 bitar). Forma dem till runda bollar. Kavla ut en del i taget till en cirkel. Lägg ca 3/4 dl av fyllningen i mitten av varje cirkel. Vik sedan ihop dem så att det bildas en halvcirkel. Förslut kanten väl. Lägg pirogerna på plåtarna vartefter de är färdiga. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Pensla pirogerna med det uppvispade ägget och ha på sesamfrön. Grädda pirogerna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna på galler under duk. Ät dem direkt eller frys in dem. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar