fredag 15 juni 2018

Två varianter av stromboli med vegetarisk salami


När våra barn var här på besök en kväll bjöd jag dem på en variant av det italienska brödet stromboli. Det ena brödet fyllde jag med vegetarisk salami, tomatpesto, basilika och mozzarella och det andra fyllda jag med vegetarisk salami, hackade gröna oliver, marinerade soltorkade tomater, basilika och mozzarella. Båda varianterna blev kanongoda 😋. 

Vi brukar vanligtvis käka stromboli tillsammans med en mustig tomatsås, som serveras kall!, men denna gång käkade vi strombolin med en vanlig, enkel pizzasallad istället. De välfyllda bröden kan också vara goda att servera tillsammans med en vanlig grönsallad eller som ett extra lyxigt tillbehör till en mumsig soppa. 

Jag har tidigare gjort en annan smarrig strombolivariant, fylld med bland annat bladspenat och champinjoner. Det receptet hittar du här.

Två varianter av stromboli med vegetarisk salami
2 bröd
1 påse torrjäst à ca 12 g
12 - 14 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk strösocker
5 dl vatten
1 msk rapsolja
Fyllning 1:
40 g vegetarisk salami (finns en god variant på Lidl, se bild)
ca 1 dl tomatpesto (jag använder ICA:s)
1 mozzarellaboll à ca 125 g
valfri mängd färska basilikablad (jag tog blad motsvarande ½ liten kruka)
Fyllning 2:
40 g vegetarisk salami
15 gröna oliver
1 dl hackade marinerade soltorkade tomater
1 mozzarellaboll à ca 125 g
valfri mängd färska basilikablad (jag tog blad motsvarande ½ liten kruka)
Övrigt:
Eventuellt lite olivolja till pensling (brödet får en finare yta om du penslar dem med lite olja, men jag glömde tyvärr bort att göra det)

Gör så här: 
Deg: blanda torrjästen med 10 dl av mjölet i en degbunke. Låt det stå i ca 5 minuter. Blanda ner saltet och sockret. Värm vattnet till 40 C. Häll vattnet i bunken och blanda allt till en ganska lös deg. Arbeta in resten av mjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg sedan tillbaka degen i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar, tills degen har fördubblats i storlek. 

Förbered fyllningarna under tiden som degen jäser. Hacka salamin och skölj av basilikabladen. Häll av mozzarellan. Kärna ur oliverna och finhacka dem. Ställ allt kallt tills det ska användas. 

Klä en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 225 C. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en bakplåtsstor rektangel. Bred på peston i ett jämnt lager över hela ytan men spara en ca 2 cm bred tom rand längst kanterna. Strö på salamin och basilikabladen jämnt över degen. Strimla mozzarellan och fördela även den jämnt över degytan. Rulla ihop degen från kortsidan till en rulle. Förslut ändarna ordentligt. Lägg försiktigt över rullen på plåten. Skär några snitt i ovansidan med en vass kniv. 

Kavla ut den kvarvarande degbiten på samma sätt som ovan. Fördela salamin, de soltorkade tomaterna, oliverna, basilikan och mozzarellan i ett jämnt lager över degytan. Rulla ihop degen som ovan och lägg över rullen på plåten. Skär några snitt i ovansidan. Pensla ev. bröden med lite olivolja. 

Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 25 - 30 minuter, tills de är 98 C inuti. Ta ut dem och låt dem svalna en stund innan de skärs i bitar och serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.