fredag 1 juli 2016

Vegetarisk stromboli med mozzarella, spenat och champinjoner


Stromboli är ett fyllt italienskt bröd som påminner lite om en inbakad pizza. Det finns massor av olika varianter av detta bröd och det går att fylla med nästan vad som helst. Strombolibröd brukar oftast serveras varmt med en kall tomatsås till. Det låter kanske konstigt att äta en kall tomatsås till brödet men det är urgott, så strunta för allt i världen inte i såsenReceptet nedan är en försvenskad vegetariska version av detta smarriga bröd. Recept på en riktigt god tomatsås hittar du här

Stromboli med champinjoner och spenat
2 bröd som räcker till ca 4 personer
Deg: 
1 påse torrjäst (12 g)
12 - 13 dl vetemjöl 
1 tsk salt
1 msk socker
5 dl vatten, 40 C varmt
1 msk olja
Fyllning: 
500 g färska eller frysta skivade champinjoner
500 g fryst bladspenat
ca 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm vitlökspulver
2 bollar (250 g) mozzarella 
ca 1 kruka färsk basilika 

Gör så här:
Koka först tomatsåsen så att den hinner kallna ( går att göra i förväg och förvara i kylen). 

Gör sedan degen. Blanda 1 L av vetemjölet med jäst, salt och socker i en degbunke. Häll på vattnet och oljan. Rör ihop detta till en deg. Arbeta in resten av vetemjölet tills du fått en smidig deg. Fortsätt knåda den på en mjölad arbetsyta i ca 10 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med en duk eller plastfolie. Låt den jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar. Börja att fixa till fyllningen under tiden.

Tina spenaten och krama ur vätskan. Ställ undan spenaten så länge. Stek svampen utan fett i stekpannan tills vätskan dunstat. Tillsätt spenaten och de soltorkade tomaterna. Låt det steka en stund. Ha på salt, svartpeppar och vitlökspulver. Smaka av. Låt blandningen svalna. 

Värm ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en bakplåtsstor rektangel. Ha på hälften av svamp och spenatfräset. Strimla en av mozzarellabollarna och fördela strimlorna över ytan. Ha på hälften av basilikabladen. Vik ihop degen genom att vika in en tredjedel mot mitten och sedan vika över den sista tredjedelen så det blir tre lager med fyllning (se bilderna nedan).



Fäst kanterna ordentligt och lägg därefter snabbt och försiktigt över det hopvikta, fyllda brödet på plåten. Gör likadant med nästa degbit. Skär några snitt i ytan på bröden. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem stå en liten stund. Skär dem i bitar och servera dem med en mustig tomatsås och gärna lite fräscha grönsaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.