torsdag 14 juli 2016

Leilas lingonbröd


Dessa härligt mjuka och saftiga limpor med bland annat lingonsylt i brukar jag baka ganska ofta. Eftersom jag har en hel del röda vinbärssyltburkar i matkällaren så brukar jag byta ut lingonsylten i receptet mot samma mängd hemkokt röda vinbärssylt istället (vilket funkar precis lika bra). Receptet på de goda limporna kommer ursprungligen från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'.

Leilas lingonbröd
2 limpor
1 pkt (12 g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl
10 - 12 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
2 dl russin
1 dl linfrö
4 dl vatten, 40 C varmt
2 dl lingonsylt eller röda vinbärssylt
1 dl naturell matolja (t.ex. rapsolja)
½ dl sirap
1 kapsyl ättika (12 %)
1 msk salt
lite matfett att smörja formarna med

Gör så här: 
Blanda torrjästen med grahamsmjölet, linfrön, russin och ca 8 dl av vetemjölet i en stor degbunke. Tillsätt vattnet, sylten, oljan, sirapen, ättikan och saltet. Arbeta in den resterande mängden vetemjöl tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck den med plastfolie eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj 2 stycken brödformar à 1 ½ L. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 2 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 90 minuter. 

Värm ugnen till 175 C. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 45 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på ett brödgaller under en duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.