tisdag 26 juli 2016

Het couscous med stekta grönsaker


Couscous med grönsaker är god och nyttig snabbmat. Denna kombination med bland annat wokgrönsaker, curry och sambal är riktigt delikat. Jag hittade receptet för många år sedan i en Medmera tidning från Coop. 

Vi brukar antingen äta denna rätt som tillbehör till teryakilax med rosa sås (se här) eller så blandar vi i lite kokta kikärtor och stekt strimlad halloumi och äter couscousen som en vegetarisk huvudrätt med sweet chilisås och en klick rosa sås. (Om du missade receptet på den fantastiskt goda rosa såsen igår, så finns det längre ner i detta inlägg). 

Det går lika bra att servera couscousen varm som kall. Nu på sommaren passar den helt perfekt som matsäckssallad. Vilket sätt man än väljer att servera denna couscous på så är det en otrolig god och supersmidig maträtt.  

Het couscous 
3 dl couscous
3 ½ dl kokade vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 krm malen kanel
½ tsk malen kardemumma
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 - 2 tsk sambal oelek
ca 500 g wokgrönsaker
1 msk rapsolja

Gör så här: 
Lägg couscousgrynen i en bunke med tillhörande lock (stor nog att röra rymma grönsakerna också). Koka upp vattnet. Häll det i en skål och ha i buljongtärningen, kryddorna och sambal. Vispa ihop detta så att buljongtärningen löses upp. Häll blandningen på grynen i bunken. Rör hastigt om och lägg på locket. Ställ undan bunken så länge. 

Jag brukar alltid tina och häll av djupfrysta wokgrönsakerna innan jag använder dem. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Stek wokgrönsakerna på hög värme tills de fått fin färg. Ha på lite salt. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Vänd ner grönsakerna. Smaka av. Servera rätten varm eller kall. (Ha ev. i 200 g kokta kikärter och 1 strimlad stekt halloumi).

Rosa sås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl thai sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål. Låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.