fredag 8 juli 2016

Dubbelmackor med kryddig kikärtsröra


Dessa dubbelmackor med kryddig kikärströra är urgoda och perfekta att servera nu på sommaren (de passar utmärkt att ta med som matsäck). Den underbart goda och mycket användbara kikärtsröran brukar vi oftast äta till bakad potatis, men den passar också jättebra att använda som fyllning till dubbelmackor. Vi hade faktiskt en burk färdiglagad kikärtsröra i frysen så det gick väldigt snabbt och enkelt att fixa middagen. Det var bara att bre på ett rejält lager med kikärtsröra på skivad franska och sedan lägga ihop brödskivorna två och två. Jag lät dem sedan stå i kylen en stund innan vi skulle käka så att de hann safta till sig lite. Vi serverade mackorna med färska grönsaker och en klick kryddig äppelchutney (se här). Väldigt gott!

Denna kikärtsröra är en omgjord version av ett recept som finns i boken 'Vegetariskt' av Katarina Nordgren och Tomas Södergren (där kallas röran för Luis Hummus). 

Kikärtsröra med sting
400 g kokta kikärtor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor. 
1 vitlöksklyfta 
1 msk pressad lime eller citron
1 tsk äppelcidervinäger 
½ dl rapsolja
ca ½ dl vatten
½ dl hackad persilja
1 tsk curry  
1 tsk paprikapulver 
½ tsk chilipulver 
½ krm malen koriander 
1 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk salt 

Gör så här: 
Om du använder konserverade kikärtor blir det bäst resultat om du häller av dem i durkslag, sköljer dem under rinnande kallt vatten samt att de får rinna av ordentligt innan de används.

Lägg kikärtorna i en matberedare eller liknande med knivarna monterade. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt till en smet. Smaka av den och lägg över den i en plastlåda med lock. Ställ den i kylen i minst 3 timmar innan den ska ätas. Jag brukar göra röran dagen innan den ska serveras. 

Det går att göra kikärtsröran för hand genom att mosa allt med en gaffel i en bunke, men det går snabbare och är enklare att använda en matberedare eller mixer. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.