tisdag 19 juli 2016

Ugnsbakad lax med citron och basilikasås


Den här ugnsbakade saftiga laxen med en len citron och basilikasås fick bli veckans fiskrätt. Vi åt den med pressad potatis och en sallad gjord på rödbetsblast. Om ni inte har testat att äta rödbetsblast så tycker jag att ni ska göra det. Den har en lite syrlig smak med en något besk eftersmak (våra barn tycker att det smakar som en syrlig ruccola). I vilket fall som helst så smakade rödbetsblasten jättebra tillsammans med fisken. 

Ugnsbakad lax med citron och basilikasås
4 portioner
500 - 600 g laxfilé med skinn
ca 1 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
Några kvistar färsk rosmarin och timjan (jag tog 1 rejäl kvist rosmarin och ca 6 - 7 små kvistar timjan)
ca ½ citron, skuren i skivor
Sås:
2 ½ dl grädde
1 ½ dl vatten
ca 1 ½ - 2 msk vetemjöl
1 - 2 msk färskpressad citronsaft (börja med den mindre mängden och smaka dig fram)
Salt, malen vitpeppar och strimlad färsk basilika efter smak

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C och klä en liten ugnsfast form (lagom stor för laxen) med bakplåtspapper. Lägg fisken i formen med skinnsidan ner. Ha på saltet och svartpepparn. Toppa med örterna och citronskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills fisken är ca 54 - 55 C inuti. Gör under tiden såsen.

Vispa ihop grädde vatten, mjöl och citronsaft i en kastrull. Låt det koka upp under omröring. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 10 - 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och strimlad färsk basilika. 

Ta bort örterna, citronen och skinnet från fisken. Servera den direkt med såsen och lite kokt potatis eller ris. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.