lördag 2 juli 2016

Hitta på limpa


Eftersom det var ganska tråkigt väder igår så passade jag på att vara inne och baka lite matbröd. Jag hade tänkt att baka en annan sorts limpor, men jag hade bara en liten skvätt rågsikt så det fick bli dessa hitta på limpor istället. Jag gjorde degen på kall degvätska och hade i flera sorters mjöl och lite annat gott. Ibland är det kul att improvisera när man bakar. Hitta på limpan blev kalasbra. Den blev överraskande luftig med en något knaprig yta. Jag kan tänka mig att den kan vara god att rosta (har inte hunnit prova än). Det är tur att jag har bloggen så att jag är tvungen att skriva upp allt jag gör annars kan sådana här improviserade recept lätt försvinna, vilket vore synd för de här goda limporna vill jag baka flera gånger. 

Hitta på limpor
3 stycken 
50 g jäst
1 L kallt vatten
2 msk socker
1 msk salt
1 dl linfrö
1 dl vetekli
4 dl grovt rågmjöl
1 ½ dl rågsikt
ca 16 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Vispa ut jästen i vattnet i en degbunke. Tillsätt socker, salt, linfrö, vetekli, grovt rågmjöl och rågsikt. Rör i vetemjölet, lite i taget tills du har en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka degen i bunken och täck bunken med ett lock, en kökshandduk eller plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2 ½ - 3 timmar. 

Smörj 3 stycken limpformar à 1 ½ L med matfettet. Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar (jag brukar väga dem). Forma dem till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Lägg på en kökshandduk. Låt limporna jäsa i ca 60 - 70 minuter (jag lät mina stå på spishällen). Värm under tiden ugnen till 175 C. 

Ställ formarna på gallret långt ner i ugnen. Grädda i ca 50 minuter eller tills limporna är 98 C inuti (jag kollar alltid temperaturen). Sätt in en tom plåt över dem om de blir för mörka. Ta ut limporna ur ugnen och lossa dem ur formarna. Låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.