tisdag 12 juli 2016

Lättrimmad torsk med ägg och persiljesås


Pocherad lättrimmad torsk med ägg och persiljesås är en enkel och lättlagad fiskrätt som passar väldigt bra så här efter helgens intensiva saftande och syltande. Vi serverade den delikata fisken med kokt färskpotatis och lite rivna morötter. Riktigt rustik och god middagsmat. Eftersom jag älskar sås så är mängden i receptet nedan väl tilltagen och räcker gott och väl till fyra portioner. I motsats till våra rejäla såsportioner så äter vi ganska små portioner med fisk. Om ni är fyra stycken som ska äta och vill ha större portioner så kan det vara lagom att öka mängden fisk till ca 600 g och saltmängden till 3 tsk

Lättrimmad torsk med ägg och persiljesås
400 g torskfilé, färsk eller fryst
2 tsk salt
3 dl vatten
1 gul lök
4 - 5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Såsen: 
5 dl standardmjölk eller gräddmjölk (hälften grädde + hälften mjölk)
ca 2 msk vetemjöl
½ fiskbuljongtärning
2 - 3 hackade hårdkokta ägg
3 - 4 msk hackad persilja
lite salt och malen vitpeppar

Gör så här: 
Gnid in fisken med saltet och låt den ligga framme i rumstemperatur i ca 30 minuter eller ställ den i kylen i ca 3 timmar. 

Vispa ihop mjölken med mjölet i en kastrull. Smula ner buljongtärningen. Låt detta koka upp under omröring. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 15 minuter. Ha i ägget och persiljan. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll såsen varm. 

Koka upp vattnet med löken, kryddpepparn och lagerbladet i en låg, vid gryta eller i en stekpanna. Skölj av fisken lite grann och lägg i den i det kokande spadet. Sänk värmen och låt fisken sjuda i ca 3 - 5 minuter eller tills den är ca 54 - 55 C inuti. Ta upp fisken med en hålslev och låt den rinna av. Servera den direkt med den goda såsen och gärna lite kokt potatis. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.