måndag 18 juli 2016

Äggstanning med squash och pesto


Det är fantastiskt roligt att odla sin egen mat. Vi har inga stora ytor att odla grönsaker på så det blir inga massiva skördar direkt, men vi har i alla fall plats nog för att kunna odla lite potatis, rödbetor och squash/zucchini. Nu har jag skördat vår första squash och den fick bli en av ingredienserna i denna goda äggstanning. En helt perfekt lättlagad och billig rätt som säkerligen kommer att dyka upp på tallriken flera gånger nu under squashsäsongen. 

Äggstanning med squash och pesto
3 - 4 portioner
½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 squash, ca 400 g
ca ½ tsk trocomare örtsalt 
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 msk pesto
Färsk basilika efter smak
8 ägg
1 dl mjukost eller naturell färskost (typ philadelphia)
ca 2 krm salt
Matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
värm ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 5 minuter. Skölj och tärna squashen. Ha i den i stekpannan och låt den steka med i ca 10 minuter. Ha på örtsalt, svartpeppar, pesto och basilika. Smaka av. Lägg över det frästa i formen. Låt det svalna lite. Vispa ihop äggen, osten och saltet lite lätt. Häll detta på squashfräset i formen. Grädda rätten i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter eller tills äggsmeten stelnat i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt äggstanningen stå en stund innan du skär den i bitar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.