Det är fantastiskt roligt att odla sin egen mat. Vi har inga stora ytor att odla grönsaker på så det blir inga massiva skördar direkt, men vi har i alla fall plats nog för att kunna odla lite potatis, rödbetor och squash/zucchini. Nu har jag skördat vår första squash och den fick bli en av ingredienserna i denna goda äggstanning. En helt perfekt lättlagad och billig rätt som säkerligen kommer att dyka upp på tallriken flera gånger nu under squashsäsongen.
Äggstanning med squash och pesto
3 - 4 portioner
½ msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 squash, ca 400 g
ca ½ tsk trocomare örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 msk pesto
Färsk basilika efter smak
8 ägg
1 dl mjukost eller naturell färskost (typ philadelphia)
ca 2 krm salt
Matfett till att smörja formen med
Gör så här:
värm ugnen till 200 C och smörj en ugnsfast form. Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 5 minuter. Skölj och tärna squashen. Ha i den i stekpannan och låt den steka med i ca 10 minuter. Ha på örtsalt, svartpeppar, pesto och basilika. Smaka av. Lägg över det frästa i formen. Låt det svalna lite. Vispa ihop äggen, osten och saltet lite lätt. Häll detta på squashfräset i formen. Grädda rätten i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter eller tills äggsmeten stelnat i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt äggstanningen stå en stund innan du skär den i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.