onsdag 13 juli 2016

Bakade blomkålsbitar med general Tso´s sås


Detta var verkligen urgott! Bakade blomkålsbitar serverade med en underbar söt-sur-salt sås kanske inte låter så lockande men kombinationen blev kanonbra och rätten blev en hit här hemmaBakade blomkålsbitar har jag gjort flera gånger tidigare med blandade resultatUnder mina upprepade försök har jag kommit fram till till att jag föredrar mina blomkålsbitar toppade med en smakrik sås. Receptet på denna härliga asiatiska sås hittade jag på en amerikansk matblogg som heter pinchofyum.com. Jag var lite osäker på om såsen verkligen skulle bli god, men efter några smärre justeringar i originalreceptet så blev den till slut jättegod. Vi hällde hälften av såsen på blomkålsbitarna och serverade resten vid sidan av. Tillsammans med jasminris smakade det som något man skulle kunna bli serverad på en kinarestaurang. Yummi! 

Bakade blomkålsbitar med general Tso´s sås
4 portioner
1 normalstort blomkålshuvud, à ca 800 g
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 msk srirachasås (het asiatisk chilisås)
2 krm vitlökspulver
1 msk rapsolja
General Tso´s sås: 
½ dl kinesisk soja
2 dl vatten
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 tsk sesamolja
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
2 msk majsena majsstärkelse
½ dl strösocker
3 msk vitvinsvinäger

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 250 C. Sätt på jasminriset (om du ska servera det till). Vispa ihop vetemjöl, mjölk, vitlökspulver och srirachasås i en bunke. Ställ undan den så länge. Ansa blomkålen och dela den i små buketter. Skölj dem i ett durkslag och låt dem rinna av på en kökshandduk. 

Gör under tiden såsen. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt såsen koka upp under omröring. Sänk värmen till den lägsta och låt såsen puttra i ca 20 minuter. Rör om då och då. Fortsätt under tiden med blomkålen. 

Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj det med rapsoljan. Rör ner blomkålsbitarna i bunken men mjöl-mjölkblandningen. Vänd runt dem ordentligt så att alla bitar täcks av smet. Häll ut dem glest på det oljade papperet på plåten. Sätt in plåten högst upp i ugnen och låt blomkålsbitarna grädda i ca 10 - 15 minuter (beroende på storlek). De ska vara mjuka med lite spänst kvar i mitten. Ta ut plåten och lossa bitarna försiktigt. Lägg över dem på ett serveringsfat. Häll på hälften av såsen på blomkålsbitarna. Servera dem direkt med jasminris och resten av såsen vid sidan av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.