måndag 25 juli 2016

Teryakilax med rosa sås


Teryakilax är ytterligare ett favoritrecept inom kategorin fisk. Det är så otroligt gott med den saftig laxen täckt av en härligt sötstark glaze. Jag tror att jag skrivit av receptet från en matblogg som heter 'Remsans bistro' men det är så länge sedan så jag minns inte riktigt. Hur som helst så är detta ett riktigt kanonrecept på lax som jag verkligen tycker ni ska testa. Denna gång ugnsstekte jag laxen, men det går lika bra att grilla den om du föredrar det. Vi brukar servera teryakilax med rostade rotfrukter eller het couscous och rosa sås, men det passar lika bra att servera den med jasminris, wokgrönsaker och en extra sats av glazen som sås. 

Teryakilax
500 - 600 g laxfilé med skinn
Glaze: 
2 msk thai sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 ½ msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk finriven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här om du ugnssteker laxen: 
Värm ugnen till 200 C. Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg laxen med skinnet ner i en ugnsfast form. Ha på salt och hälften av glazen på köttsidan. Grädda laxen i den övre delen av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills den är ca 55 C inuti. Ta ut formen och ha på resten av glazen på laxen.

Gör så här om du grillar laxen: 
Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg laxen med skinnet ner på en bit aluminiumfolie (till grillen). Ha på salt och hälften av glazen på köttsidan. Grilla laxen i ca 20 - 25 minuter eller tills den är ca 55 C inuti. Ha på resten av glazen på laxen.

Rosa sås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl thai sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål. Låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.