torsdag 30 juni 2016

Potatisgratäng med bladspenat och ost


Vi brukar mest äta potatis som tillbehör, men eftersom det är väldigt billig mat, som dessutom oftast är lokalproducerad, försöker jag ibland laga maträtter med potatis som huvudingrediens. Denna potatisgratäng med bladspenat och ost blev en riktig fullträff som jag kommer att göra fler gånger (den är redan inskriven i receptpärmen). Ett plus, nu när vi bara är två som äter, är att gratängen är minst lika god att värma och äta nästa dag. 

Potatisgratäng med bladspenat och ost
ca 1 kg skalad potatis av fast sort (jag använde färskpotatis)
5 dl matlagningsgrädde 
ca 1 dl standardmjölk 
3 dl riven vällagrad ost 
1 tsk tsk salt
1 - 2 tsk aromat
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 vitlöksklyfta
ca 350 g fryst bladspenat
smör eller margarin till att smörja formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite smör eller margarin. Blanda grädde, mjölk, salt, aromat och svartpeppar i en gryta. Skiva potatisen och ha i den. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i grytan. Låt detta sakta koka upp. Rör om då och då. Sänk värmen och låt det puttra i ca 30 minuter eller tills potatisen är nästan helt mjuk men absolut inte mosig. Tina bladspenaten (går bra att tina på låg effekt i mikron) och krama ur så mycket av vätskan som möjligt. Ta av grytan från värmen och rör ner spenaten och osten. Smaka av. Häll potatisblandningen i formen. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk. Ta ut gratängen och låt den gärna stå en stund innan den serveras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.