torsdag 16 juni 2016

Tunnbröd till kebabrulle eller liknande


De här goda bröden är helt suveräna att använda till kebabrulle eller liknande. Bröden är mjuka och lite sega vilket gör att de håller ihop bra även när de fylls med lite blötare fyllning. Degen är smidig och enkel att kavla, vilket alltid är ett plus. Du behöver inte ha tillgång till någon ugn för bröden steks i stekpannan.  Det blir ca 16 tunna bröd av den här degen och de går utmärkt att frysa. Det tar lite tid att kavla och grädda bröden en och en, men det är inte mycket värre än att steka pannkakor och resultatet är väl värt den lilla uppoffringen. Receptet kommer ursprungligen från Matklubben.

Tunnbröd
ca 16 stycken
50 g jäst
4 dl vatten
4 msk rapsolja eller liknande 
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Smula ner jästen och vispa ut den i vattnet. Tillsätt saltet och arbeta in så mycket av vetemjölet som behövs för att få en smidig, kladdfri deg. Täck bunken och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Ta upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 4 lika stora delar. Dela varje sådan del i 4 små bitar (jag brukar väga upp 16 bitar à ca 80 g styck). Rulla dem till runda bollar. Täck dem med en kökshandduk. Ta en degboll i taget och kavla ut den till en tunn rund kaka, ca 26 - 28 cm i diameter. Stek brödkakan några minuter per sida på medelvärme i en torr stekpanna (min är 28 cm i diameter). Det är viktigt att inte grädda bröden för länge för då kan de bli hårda och svåra att rulla. 

Ta ur det färdigstekta brödet ur stekpannan och lägg det på en kökshandduk. Täck med ytterligare en kökshandduk så brödet håller sig varmt och mjukt. Upprepa detta med alla degbollar. Bröden går att äta direkt eller frysa, för att tina och använda vid ett senare tillfälle.


2 kommentarer:

  1. Hej
    Går det att frysa bollarna innan dom är stekta ?

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Jag har själv aldrig provat att göra det, men det funkar ju bra att frysa annan deg ogräddad så det borde funka även med denna. Du får prova och se.
    Ha en fortsatt fin dag!
    Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.