lördag 11 juni 2016

Rester till middag


De här goda kikärtskotletterna gjorde jag för ett tag sedan och frös in dem som blev över. Det är alltid skönt att ha rester att till när det inte riktigt finns tid till att laga mat. Till kotletterna vispade jag ihop en sats pulverbearnaisesås, gräddade några potatiskroketter och kokade lite broccoli och vips så hade vi en perfekt helgmiddag. Jag har redan lagt ut receptet på kikärtskotletterna i ett tidigare inlägg men ni får det igen ifall ni missade det förra gången.

Kikärtskotletter
ca 9 - 10 stycken
400 g kokta kikärtor (se här)  eller 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor. 
2 ägg
2 ½ dl fint strimlad purjolök  eller  1 grovt riven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackade och väl avrunna, marinerade soltorkade tomater
1 tsk Trocomare örtsalt
1 msk hackad persilja
2 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk torkad timjan
2 tsk torkad basilika  eller  2 msk hackad färsk basilika 
1 dl riven lagrad ost  (jag tog lagrad prästost)
2 msk potatismjöl
1 - 1 ½ dl ströbröd 

Gör så här: 
(Om du använder konserverade kikärtor så rekommenderar jag att du häller av dem och sköljer dem under rinnande kallt vatten innan de används).

Enklast är det att göra smeten till kotletterna i en matberedare (med knivarna monterade). Om du inte har en matberedare så funkar det hyfsat bra att mosa ihop allt med en gaffel i en bunke. 

Blanda alla ingredienser i matberedaren. Börja med den mindre mängden ströbröd. Mixa allt till en smet. Tillsätt mer ströbröd om smeten känns lös. Prova dig fram genom att forma en klick smet till en lite biff och se om den håller ihop. Lägg över smeten i en bunke. Täck bunken med plastfolie eller ett lock och ställ den kallt i minst 30 minuter. 

Forma 9 - 10 lika stora platta biffar à ca 9 - 10 cm i diameter. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek några biffar i taget på medelvärme i ca 3 minuter per sida. De är klara när de känns stumma i mitten om du trycker på dem. Låt dem inte steka allt för länge för då blir de lätt torra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.