onsdag 15 juni 2016

Vegetarisk färsgryta à la polska rätten


Polskarätten är namnet på en köttfärsgryta som finns i i kokboken 'Vinterkalas' av Hannu Sarenström. Jag utgick ifrån det receptet när jag gjorde den här vegetariska färsgrytan. För att få den att smaka mera likt en variant av stroganoff, som jag ätit en gång i Litauen, så lade jag till lite senapspulver och hackad ättiksgurka. Det blev faktiskt jättegott (trots det något trista utseendet). Vi åt ugnsstekt färskpotatis till grytan men det passar säkert lika bra att att ha ris eller pasta till istället om du föredrar det. 

Vegetarisk färsgryta à la polska rätten
ca 4 portioner
1 gul lök
½ msk smör eller margarin
400 g hemmagjord vegfärs (se recept här)
2 tsk grönsaksfond
ca 2 tsk Colman´s senapspulver 
1 krm grovmalen svartpeppar
2 msk finhackad smörgåsgurka 
2 dl crème fraîche  
ca 2 msk hackad dill + lite extra till garnering
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 10 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt färsen och låt den steka med i ca 10 - 15 minuter. Ha i resten av ingredienserna och låt allt puttra på svag värme i några minuter. Tillsätt ev. lite vatten eller mjölk om du vill ha grytan såsigare. Smaka av med salt och garnera gärna med lite mer dill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.