tisdag 21 juni 2016

Vaniljpaj till midsommar


Oj vad fort tiden går, det är snart midsommar och semestertider för många runt om i landet. Här kommer ett tips på en helt fantastiskt god och krämig vaniljpaj som passar jättebra till dessert på midsommaraftonen eller vid något annat festligt tillfälle under sommaren. Det har faktiskt blivit en tradition att äta vaniljpaj till midsommarfikat hemma hos oss. Vi brukar servera den med antingen färska eller limemarinerade jordgubbar (se recept längre ner). Helt underbart gott! Detta tycker jag verkligen att ni ska testa. 

Receptet på pajfyllningen kommer från den inspirerande och kanonfina bloggen 'Passion for baking' . Om ni aldrig besökt den så gör det för där finns det otroligt mycket goda grejer. Pajdegen kommer från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. 

Vaniljpaj
1 springform à ca 28 cm i diameter
Deg: 
150g smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 L standardmjölk
3 dl vispgrädde
150 g + 150 g strösocker
100 g maizena majsstärkelse
5 rumsvarma ägg
1 vaniljstång
ev. 1 tsk vaniljextrakt

Gör så här: 
Börja med att göra degen. Blanda mjölet med florsockret i en bunke eller i matberedaren. Skär smöret i små bitar och arbeta in dem i mjölblandningen. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Plasta in den och lägg den i kylen. Gör under tiden fyllningen och värm upp ugnen till 200 C. 

Vispa ihop mjölken, grädden, majsstärkelsen och 150 g av sockret i en stor gryta. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Ha i både stång och frön i grytan. Låt detta koka upp under omröring och sedan småkoka på svag värme i ca 8 - 10 minuter. Rör ihop äggen med 150 g socker. Ha i detta i grytan, lite i taget, under omröring. Låt krämen sjuda under omröring tills den tjocknar (tar ca 5 minuter). Stäng av värmen och dra grytan åt sidan. Ta ur vaniljstången. Rör ner vaniljextraktet om du vill ha i det.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen och smörj sidorna med lite smör eller margarin. Ta fram degen. Kavla ut den på en mjölad arbetsyta till en cirkel som passar i formen. Degen ska naturligtvis täcka formen ända upp till kanten. (Jag brukar låta degen hänga en bit över kanten på formen sedan skär jag bort det överflödiga när pajskalet har förgräddats). Klä sidorna med aluminiumfolie och picka botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter (tills det fått lite färg). Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 175 C. 

Jämna till kanterna på pajskalet. Häll i fyllningen. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter (den är fortfarande ganska dallrig i mitten men den stelnar i kylen). Ta ut formen och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen över natten. Lossa formen försiktigt och skär pajen i bitar. (Pajen går att frysa).

Limemarinerade jordgubbar
Blanda 1 tsk rivet limeskal, saft från 1 - 2 pressade lime och ca 2 msk farinsocker eller råsocker i en skål. Vänd ner ca 500 g skivade färska eller frysta jordgubbar. Täck skålen med plastfolie. Låt färska jordgubbar stå i kylen i minst 30 minuter och frysta i rumstemperatur tills de tinat (tar några timmar). Rör om några gånger under tiden. Gott att servera till vaniljpaj eller glass. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.