onsdag 1 juni 2016

Vanligt vitt formbröd


Det här suveräna receptet på formfranska kommer från boken 'Kakor, bröd & tårtor' av Anna - Maria Lautman. Jag tycker bröden blev väldigt bra och de höll ihop ordentligt när vi skivade dem (vilket annars kan vara ett problem med formfranska). Det blev kanongott att rosta skivorna och äta dem med smör, ost och marmelad.

Vanligt vitt formbröd
2 formbröd
50 g jäst
75 g smör  eller  margarin
5 dl mjölk
1 rumsvarmt ägg
1 tsk salt
ca 13 - 14 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Till pensling: lite mjölk  eller  uppvispat ägg
Lite matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Smält smöret eller margarinet i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt saltet, ägget och vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Smörj 2 stycken 1 ½ liters limpformar med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora bitar. Forma dem till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Lägg på en kökshandduk och låt bröden jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 C. 

Pensla ovansidan av bröden med mjölk eller uppvispat ägg. Ställ formarna långt ner i ugnen och grädda i ca 30 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och stjälp ur bröden på ett brödgaller. Lägg på en kökshandduk och låt dem kallna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.