fredag 17 juni 2016

Kebabkryddade bönjärpar


Det här är ett typisk exempel på hur fredagsmiddagen kan se ut hemma hos oss. Kebabkryddade bönjärpar serverade i hembakade tunnbröd med grönsaker, feferoni, stark röd sås och kebabsås. Bröden, järparna och den starka såsen går att laga till i förväg och frysa in. Den vita kebabsåsen rör jag ihop dagen innan vi ska äta. När fredagskvällen kommer är det bara att steka på järparna, tina den starka såsen, värma bröden och sedan sätta igång att fylla sin kebabrulle. Smidigt och kanongott! 

(Recept på bröden och den starka röda såsen hittar du här och här)

Kebabkryddade bönjärpar
ca 40 stycken
400 g kokta svarta bönor (se här)  eller  2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade svarta bönor
1 liten gul lök
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
2 ägg
2 msk potatismjöl
3 msk vetemjöl
2 dl ströbröd
2 - 3 msk kebabkrydda (köpt eller hemmagjord se här)
ca ½ tsk salt
Rapsolja till stekning

Till kokning 
ca 1 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här:
Obs! Om du använder konserverade bönor ska de hällas av i durkslag, spolas med kallt och rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet i en matberedare eller mixer. Lägg över den i en plastlåda eller bunke med lock och ställ in den i kylen i minst 30 minuter (jag brukar låta den stå över natten). 

Blöt händerna. Ta upp en liten klutt av smeten i handen och rulla den till en ca 4 cm avlång knubbig järpe (se bilden ovan). Lägg dem på ett fat. Upprepa detta med resten av smeten. Jag brukar få ut ca 40 små järpar av smeten.

Ta fram ett rent ugnsgaller eller ett brödgaller och lägg det på köksbänken. Lägg gärna ett bakplåtspapper under gallret. Häll vattnet till kokningen i en stor stekpanna. Tillsätt buljongtärningen. Låt detta koka upp. 

Lägg i några järpar i taget och låt dem koka i några minuter tills de flyter upp. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg dem på gallret. Låt dem kallna. Järparna kan stekas direkt eller frysas in i plastpåse för att stekas vid ett senare tillfälle. (Jag brukar göra en sats när jag har tid och frysa in dem).

Stek järparna på medelvärme i lite olja i några minuter. Stek bara så många som det går åt just då. Ha på lite salt och eventuellt lite extra kebabkrydda. Servera dem nystekta och varma med dina favorittillbehör.

Kebabsås
2 dl crème fraiche  eller  avrunnen fil (se här)
1 msk majonäs
1 tsk ketchup
ca ½ tsk italiensk salladskrydda
½ - 1 pressad vitlöksklyfta
1 - 2 krm kebabkrydda

Gör så här: 
Rör ihop alla ingredienser i en skål. Ställ den kallt en stund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.