tisdag 28 juni 2016

Kanelbullar för hela slanten


Igår bakade jag en hel drös med kanelbullar som jag tänkte bjuda besökarna på när vi ska ha öppen trädgård på söndag. Jag gjorde en helt vanlig bulldeg som jag fyllde med en extra smarrig fyllning bestående av smör, farinsocker, kanel och en gnutta vaniljsocker. Själv är jag ingen bullätare men resten av familjen tyckte de blev jättegoda. Till och med vår äldsta dotter, som inte är så förtjust i kanel, tyckte att de var goda (inget dåligt betyg). Det känns bra att veta att bullarna är godkända av den kräsna smakpanelen innan jag ska bjuda andra på dem. 

Kanelbullar
ca 48 stycken
Deg: 
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca 14 - 15 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Fyllning: 
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
Pensling: 
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här: 
Deg: Smält smöret i en kastrull eller i en stor skål i mikron. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölk-smörblandningen och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Knåda den en stund (jag brukar ha upp den på köksbänken och knåda den där). Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med lock, en kökshandduk eller plastfolie. Låt den stå och jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Fyllning: Mixa eller vispa med elvisp ihop smöret med resten av ingredienserna till fyllningen tills det blir en fluffig och porös smet. Lägg över den i en skål. Ställ undan den så länge. 

Ställ 48 bullformar på plåtar (det brukar gå åt 2 plåtar). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca ½ cm tjock rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Rulla ihop rektangeln från kortsidan till en tät rulle. Skär rullen i 12 lika stora skivor. Lägg dem i bullformar. Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. Täck bullarna med en kökshandduk. Låt dem stå och jäsa i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda bullarna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.