lördag 4 juni 2016

Krämig potatisgratäng


Denna supergoda och krämiga potatisgratäng åt vi till de smaskiga quornfiléerna som ni fick recept på i gårdagens inlägg. Det är en jättegod kombination som jag tycker att ni ska testa. Potatisgratängen passar också att servera som tillbehör till t.ex. bönbiffar eller grillade grönsaker (eller kött för den som äter det). Det går att göra gratängen på färskpotatis istället för "gammal" potatis (under sommaren finns det ju inte alltid "gammal" potatis att tillgå). När jag gör gratängen på färskpotatis så brukar jag minska lite på vätskan och på koktiden. Jag brukar prova mig fram eftersom vätskemängden och tillagningstiden kan variera för olika potatissorter.

Krämig potatisgratäng
5 - 6 portioner
1 kg skalad potatis av fast sort (ca 1 ½ kg oskalad vikt)
2 ½ dl standardmjölk
3 dl grädde
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk aromat (kan ersättas med ca ½ - 1 tsk salt)
1 tsk salt
ca 3/4 krm malen vitpeppar
1 tsk lökpulver
2 dl riven ost

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C. Blanda mjölk, grädde, pressad vitlök, aromat, salt, vitpeppar och lökpulver i en stor gryta. Skiva potatisen tunt och ha i den i grytan. Låt alltsammans sakta koka upp. Rör om då och då så det inte bränner fast. Låt det småkoka, på låg värme, tills potatisen är mjuk men fortfarande har lite spänst kvar i mitten. Det brukar ta ca 10 - 15 minuter beroende på potatissort. Häll över allt i en smord ugnsfast form. Strö på osten. Grädda i högt upp i ugnen i ca 15 - 20 minuter eller tills potatisen mjuknat och osten fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den gärna stå några minuter innan servering.


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.