tisdag 7 juni 2016

Ägg och spenat i het tomatsås


Det här är en riktig höjdarrätt. Ägg och spenat som fått koka i en mustig och chilihet tomatsås med ett täcke av riven vällagrad ost på toppen. Det kanske inte låter så gott men det är faktiskt jättegott. Receptet nedan är min tolkning av denna enkla italienska rätt. På italienska kallas den för 'uova al purgatorio', vilket betyder ungefär 'ägg i skärselden' (namnet syftar på hettan i såsen). 
I originalreceptet ingår ingen spenat, men jag hade i det för att få det hela lite matigare. Vi brukar äta ris till den här rätten, men traditionellt sett serveras den med en bit vitt bröd som man suger upp den goda såsen med.

Ägg och spenat i het tomatsås
4 - 6 portioner
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk salt / örtsalt
1 krm grovmalen svartpepar
ca ½ - 1 tsk chiliflakes  (mer om du gillar riktigt het mat)
500 g tinad, fryst bladspenat (kan uteslutas)
6 ägg
ca 2 - 2 ½ dl riven vällagrad ost  
Färsk basilika efter smak

Gör så här:  
Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek dem några minuter på medelvärme i oljan i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund under omrörning. Ha i krossade tomater, salt, svartpeppar och chiliflakes. Låt det koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt såsen småputtra i ca 30 minuter. Krama ur vätskan ur spenaten. Blanda ner spenaten i såsen. Gör 6 gropar med lite mellanrum mellan varje i såsen. Knäck ner ett ägg i varje grop. Ha på osten och lägg på locket. Låt allt koka tills äggvitan stelnat till men gulan fortfarande är lite lös inuti (det tar ca 15 min). Ha på lite färsk basilika. Smaka av. Servera gärna ris eller bröd till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.