lördag 23 juni 2018

Matsäcksfrallor


Hoppas att ni hade en trevlig midsommarafton i går trots kyla och regnrusk. Här var det helt okej. Vi tog en tur i husbilen ner till Vadstena och käkade en smarrig picknicklunch som bestod av dessa läckra frallor, fyllda med morotslax samt en enkel potatissallad smaksatt med dippmix (se recept här och här). Det var supergott! 

När vi hade käkat upp vår smarriga midsommarlunch tog vi en kort promenad förbi ett litet hus som vi är intresserade av. Det såg riktigt bra ut 👍. Jag ser fram emot att se hur det ser ut på närmare håll när det är dags för visning. Efter den hastiga hustitten susade vi hem och kollade på fotboll resten av kvällen. Jag orkade faktiskt inte göra så mycket mer eftersom jag fortfarande inte känner mig helt frisk. 

Idag blir det mer fotbollstittande. Den sena matchen blir extra kul att titta på eftersom det är Sverige som spelar 😁. Förutom kvällens cirka nittio minuter långa anspänningen tänker jag bara ta det lugnt idag och vila upp mig inför morgondagen, då våra barn kommer hit på lunch. Ha en riktigt bra midsommardag! 😊

Matsäcksfrallor
blir 8 stycken stora frallor
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smält smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 12-13 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält matfettet i en stor skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm tills blandningen är 37 C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i den ljumma vätskan. Rör ner salt och socker. Tillsätt vetemjölet, börja med den mindre mängden mjöl, och arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 8 lika stora delar. Forma varje bit till en avlång fralla. Lägg dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Skär några snitt i ytan på frallorna. Täck frallorna med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. 

Pensla frallorna med lite mjölk. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut frallorna och lägg över dem på ett brödgaller eller ett rent ugnsgaller. Täck dem med en kökshandduk och låt dem kallna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.