torsdag 12 oktober 2017

Galet god morotslax (falsk lax gjord på morötter)


Den här galet goda morotslaxen måste ni bara testa att göra. Både smak och konsistens är ruskigt likt originalet (maken tyckte till och med att det kändes lite fel att äta morotslaxen eftersom det kändes som att äta riktig lax). Jag är vanligtvis inget större fan av liquid smoke, men i detta fall passade den hickorysmakande vätskan alldeles utmärkt eftersom den gav morötterna en helt perfekt, autentisk rökt smak. Det är kul att en så enkel och billig råvara som morötter kan förvandlas till något som påminner såpass mycket om något så lyxigt som kallrökt lax 😃. 

Originalreceptet kommer från en trevlig, finskspråkig, matblogg som heter Maikin mokomin (maikinmokomin,blogspot.se). Recepten på bloggen finns även på engelska, vilket är tur eftersom jag inte förstår finska. 

Morotslax
ca 500 g grovt salt
4 - 5 stora, jämntjocka morötter (ca 500 g)
1 msk rapsolja
1 tsk liquid smoke
1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Lägg en bit bakplåtspapper i en plåtform som precis rymmer morötterna (den form jag använde var 18 x 20 cm). Häll i saltet i formen. Tvätta morötterna ordentligt men låt skalet vara kvar. Lägg morötterna på saltet i formen. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och låt morötterna grädda tills de är mjuka, vilket tar någonstans mellan 60 - 90 minuter beroende på hur tjocka morötterna är (känn med sticka!). Ta ut formen ur ugnen. Lossa morötterna från saltet och låt dem sedan kallna. 

Rör ihop rapsoljan med liquid smoke och vinäger i en vid skål eller i en platslåda, stor nog att rymma morötterna. Skala morötterna med en vass skalkniv. Skär dem sedan i tunna skivor på längden. Lägg morotsskivorna i skålen eller plastlådan och blanda allt ordentligt. Täck skålen eller lådan och ställ den kallt i minst 2 - 3 timmar, helst över natten, innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar