Den vätska som blir kvar efter att man har hällt av fil, eller yoghurt, kallas vassle, och den passar perfekt att använda som degspad när man bakar bröd. Eftersom jag i stort sett alltid använder avrunnen fil eller avrunnen yoghurt när jag gör kalla såser och liknande blir det en hel del vassle i det här huset. Jag brukar mäta upp vasslen och frysa in den i plastburkar som jag sedan tar upp och tinar innan jag ska baka. Häromdagen använde jag några deciliter vassle i dessa grahamsbullar. För att få lite extra sötma och tuggmotstånd hade jag i linfrö och russin. De färdiga små bullarna blev mjuka, saftiga och mycket goda 😋.
Grahamsbullar med linfrö och russin
ca 16 stycken
50 g jäst
2 ½ dl vassle
3 dl mjölk
½ dl flytande margarin eller 50 g smält smör
1 tsk salt
1 msk honung
1 dl linfrö
1 dl russin
5 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Blanda vasslen, mjölken och margarinet i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen och värm upp det till 37 C. Häll det i degbunken. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, sockrer eller honung, linfrö och russin. Rör om tills sockret och saltet lösts upp. Ha i grahamsmjölet och arbeta in vetemjöl tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck den och låt den jäsa i ca 40 minuter.
Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 16 lika stora bitar. Forma runda bullar och lägg dem på plåten. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.