onsdag 18 oktober 2017

Godaste matbrödet


Det här brödet lever verkligen upp till sitt namn. Ett supergott och relativt lättbakat bröd med en härlig konsistens. Den här typen av bröd är min makes favoritbröd eftersom det ofta har en knaprig yta. Jag tycker också väldigt mycket om sådant här bröd och äter det helst nybakat med lite smör, ost och paprika 😋. Receptet kommer ursprungligen från matklubben.net.  

Godaste matbrödet
blir 3 ovala bröd
50 g jäst 
10 dl kallt vatten
1 msk salt
1 dl vetekli eller havrekli
2 dl havregryn
ca 18 - 20 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke och häll i vattnet. Rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt salt, kli och havregryn. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i ca 8 - 10 minuter. Lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 - 3 timmar. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till ovala bröd och lägg dem glest på plåten. Låt dem jäsa i ca 1 timme. Värm under tiden upp ugnen till 250 C och ställ in en vattenfylld ugnsfast skål i botten av ugnen. 

Skär några ytliga snitt på ovansidan av bröden. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 C och fortsätt grädda bröden i ytterligare ca 30 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem kallna på galler utan duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar