lördag 14 oktober 2017

Björkens frallor


Vi hade en liten slatt med vanliga havregryn i en påse i skafferiet och de passade bra att använda i dessa mjuka och goda frallor. I originalreceptet, som kommer från matklubben.net (se här), står det att det ska bli ca 10 - 12 frallor, men jag gjorde 16 stycken istället, à ca 90 g styck, vilket blev lagom stora frallor tycker jag. Vi käkade de mumsiga frallorna med vårt standardpålägg, smör, ost och paprika. Jag älskar nybakat bröd, för det är ju så gott! 😍

Björkens frallor 
ca 16 stycken
50 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk salt
2 dl havregryn
5 dl rågsikt
ca 7 - 8 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Häll i vattnet och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en bunke. Häll på degvätskan. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och havregrynen. Ha i rågsikten och vetemjölet och arbeta ihop allt till en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en lätt mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck bunken med ett lock eller plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30 - 40 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 16 lika stora delar (jag vägde hela degen, delade vikten med 16 och vägde sedan upp varje degbit för sig). Rulla runda bollar. Lägg dem på plåten. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. värm under tiden upp ugnen till 225 C. Grädda frallorna i den övre delen av ugnen i ca 10 - 12 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på bakgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar