fredag 20 oktober 2017

Vegetarisk pizza rustica med spenat och soltorkade tomater


Originalreceptet till denna underbart goda pizzavariant kommer ifrån Laura Vitales cooking show på you tube (se här). Jag brukar kolla på hennes program ganska ofta, för hon är så inspirerande och lagar mycket smarriga maträtter och bakverk. I ett avsnitt bakade hon den här, något annorlunda, pizzan som kallas 'pizza rustica'. Jag tyckte att den såg ut att vara väldigt smarrig, så jag gjorde en egen vegetarisk version av Lauras recept. Slutresultatet blev en dekorativ, och mycket smakrik, skapelse som påminde mer om än paj än om en pizza. Jag är vanligtvis inte så särskilt förtjust i paj, eftersom jag inte gillar vanlig pajdeg, men denna variant hade ju en botten av pizzadeg så den fick mycket väl godkänt. Vi käkade pizza-pajen med tomatsallad, pizzasallad, rivna morötter och squashröra (se recept här, här och här). Den här "pizzan" kommer jag att göra fler gånger för den var väldigt mumsig 😋. 

Obs! Det går åt ca 400 - 450 g pizzadeg till denna pizza-paj, vilket är ungefär 1/3 av receptet nedan. Resterande deg går att slå in i plastfolie, eller liknande, och frysa in. Den frysta degen går sedan att tina (i kylen över natten) och använda som vanlig pizzadeg. 

Vegetarisk pizza rustica
ca 6 - 8 portioner
Pizzadeg: 
50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja eller liknande olja
1 ½ tsk salt
ca 12 - 14 dl vetemjöl + extra till utbakning
Fyllning:
500 g upptinad, fryst bladspenat
1 Kg kvarg eller kesella
4 rumsvarma ägg
3 dl riven lagrad ost (jag använde prästost)
ca ½ - 1 dl hackade marinerade soltorkade tomater, väl avrunna
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk örtsalt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Ställ ett durkslag i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Lägg en ren kökshandduk eller en bit lakansväv i durkslaget. Häll i kvargen eller kesellan. Vik över en del av duken över kvargen och lägg på ett passande fat som du sedan lägger en tyngd på (jag använde två stycken en kilos hantlar). Låt kvargen stå och rinna av så i ca 2 - 2 ½ timmar, eller tills degen jäst klart och det blivit dags att baka pizzan.    

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Värm upp ugnen till 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, à ca 24 cm i diameter, och smörj insidorna med lite matfett. 

Krama ur så mycket av vätskan ur spenaten som det bara är möjligt. Grovstrimla sedan spenaten och ha i den i en bunke. Tillsätt kvargen (eller kesellan). Vispa upp äggen i en skål och ta undan ca 2 - 3 msk till senare. Häll i resten i bunken. Tillsätt även de övriga ingredienserna. Blanda allt väl. Ställ undan bunken så länge. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Platta till 2 av delarna. Slå in dem i plastfolie och lägg dem i en plastpåse i frysen. Kavla ut 2/3 av den kvarvarande degbiten till en cirkel som passar i formen (degen skall gå hela vägen upp till kanten av formen). 

Lägg degen i formen. Ha i fyllningen. Kavla ut resterande deg till en cirkel och skär den i strimlor. Lägg dem i ett rutmönster ovanpå fyllningen. Pensla med det sparade ägget. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 80 - 90 minuter. Ta ut formen och låt den stå i 2 - 3 timmar innan servering. Lossa formen och skär pizza-pajen i bitar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.