fredag 13 oktober 2017

Vegetarisk smörgåstårta med morotslaxI den här smarriga vegetariska smörgåstårtan ingår det godsaker som falsk tonfiskröra och ägg-tångcaviarröra. Ovanpå tårtan ligger det ett lager av den fantastiskt goda morotslaxen som ni fick recept på igår. Jag gjorde denna maffiga skapelsen som födelsedagspresent till äldsta dottern när hon fyllde år för några veckor sedan. Hon skulle ha en födelsedagsfest för sina vänner och önskade sig något gott att bjuda dem på. Jag kan väl inte påstå att jag kände mig helt lockad av idén att, förutom födelsedagsmaten och den vanliga födelsedagstårtan till familjens kalas, dessutom göra en smörgåstårta till ytterligare ett kalas, men vem säger väl nej när ens barn frågar så snällt. Belöningen för mitt arbete blev att dottern fick en härlig födelsedagsfest och att gästerna tyckte att smörgåstårtan var supergod 😊. 

Vegetarisk smörgåstårta med morotslax
Blir 1 tårta, à ca 25 x 35 cm, som räcker till ca 12- 15 personer
ca 40 - 48 skivor skivad franska beroende på storlek (jag använde Lidls amerikanska toastbröd och det gick åt 40 skivor)
1 sats ägg-tångcaviarröra (se recept längre ner i inlägget)
1 sats falsk tonfiskröra (se här)
1 sats morotslax (se här)
ca 2 ½ - 3 dl vispbar grädde (jag tog mellangrädde)
ca 2 msk majonäs + ev. någon extra msk till garnering
ev. 1 msk caiviart (vegetarisk ishavsrom) (kan uteslutas)
Citronskivor 
Färska grönsaker efter smak och tycke, t.ex. sallad, tomat, gurka, rädisor, ärtskott, färsk sparris, dill

Gör så här: 
Gör helst morotslaxen, den falska tonfiskröran och ägg-kaviarröran dagen innan tårtan ska monteras. 

Klä en bricka, à ca 30 x 40 cm, med ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Kantskär brödet. Lägg ett lager brödskivor på brickan. Bred på hälften av den falska tonfiskröran. Lägg på ett nytt lager brödskivor. Bred på ägg-kaviarröran. Lägg på ytterligare ett lager brödskivor och bred på resten av den falska tonfiskröran. Avsluta med att lägga på ett sista lager brödskivor. Vispa grädden (inte för hårt!) och blanda den med majonäsen. Bred detta ovanpå och runt kanterna på smörgåstårtan. Täck tårtan med plastfolie (sätt en distans mellan plasten och tårtan, jag använde majskolvshållare) och ställ den kallt i minst 3 timmar, eller ännu hellre över natten. 

Garnera tårtan med morotslax och grönsaker efter tycke och smak. I mitten kan det vara fint med en tomatros fylld med en klick majonäs och caviart. Täck tårtan med plastfolie och ställ den kallt fram till serveringen.  

Ägg-tångcaviarröra
8 ägg
2 dl crème fraiche
2 msk majonäs
½ liten hackad röd lök
ca 3 - 4 msk tångcaviar (se bild)  
2 msk hackad dill, färsk eller fryst
citronpeppar eller salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Blanda gräddfil, crème fraiche eller avrunnen fil med majonäsen och tångkcaviaren i en bunke. Skala och finhacka rödlöken. Ha i den i bunken. Ställ undan röran i kylen så länge. Hårdkoka äggen (det brukar ta ungefär 8 - 10 minuter). Spola de färdigkokta äggen under kallt vatten och låt dem sedan ligga i kallt vattnen tills de kallnat. Skala äggen och hacka dem. Blanda ner dem i bunken. Ha i dillen och smaka av med citronpeppar eller salt och svartpeppar. Förvara röran i kylen tills den ska användas. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar