tisdag 31 oktober 2017

Ugnsstekta marinerade morötter


I somras grillade vi kokta morötter för första gången och vi tyckte att det var kanongott. Jag anade därför att det skulle vara minst lika gott att ugnsstekta hela kokta marinerade morötter, vilket det också visade sig vara. Hela idén med att först koka och marinera morötter för att sedan steka, ugnssteka eller grilla dem, och sedan servera dem i stället för kött är enligt min mening smått genialisk. 

Den här typen av stekta hela morötter kallas i USA för "carrot dogs" och brukar oftast serveras i korvbröd men vi valde att servera våra morötter med ugnsstekt potatis och bearnaisesås istället. 

Det finns massor med recept på olika carrotdogsvarianter på matbloggar runt om i världen. Jag har samlat på mig flera recept som jag tycker verkar intressanta. Just detta recept kommer i sin ursprungliga form från en blogg som heter 'Eat within your means' (se här). Receptet nedan är min tolkning av det receptet. 

Tips! Om du tänker ha skräckfest till helgen kan dessa morötter passa bra att servera. Använd morötter i fingerstorlek och tillaga dem enligt receptet. Fäst sedan ett mandelspån i den smala delen på de färdigstekta morötterna, så att det ser ut som en nagel. Om du inte tål mandlar kan du ta en lösnagel, kom bara ihåg att ta bort den innan du käkar upp moroten 😉.

Ugnsstekta marinerade morötter
ca 4 portioner
8 - 12 jämnstora och jämntjocka morötter
5 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
3 msk japansk soja
1 - 2 tsk rökt paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 msk worcestershiresås (innehåller ansjovis men det finns en vegansk variant. Om du inte hittar den så kan du byta till samma mängd HP-sås istället)
1 msk olja till stekning

Gör så här: 
Vispa ihop alla ingredienser utom morötterna och oljan i en stor , djup stekpanna med tillhörande lock. Skala morötterna och lägg i dem i stekpannan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småputtra under lock tills morötterna är mjuka med lite spänst i mitten (hur lång tid det tar beror på hur tjocka morötterna är). Låt morötterna ligga kvar och kallna i spadet i stekpannan. 


Värm upp ugnen till 225 C. Klä en plåt med bakplåtspapper och ha på oljan. Häll av morötterna och låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem på plåten. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 15 - 20 minuter. Vänd försiktigt på dem efter halva tiden så att de får fin färg runt om. Servera dem direkt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar